De VCP werkt in afstemming met het bestuur binnen de vereniging als contactpersoon aangaande de sociale veiligheid en vervult een rol als laagdrempelig aanspreekpunt voor signalen van grensoverschrijdend gedrag.
De VCP heeft vaste contactpersonen binnen het bestuur en sluit wanneer nodig gedeeltelijk aan bij bestuursvergaderingen. De VCP heeft geen andere functie binnen de vereniging, waardoor deze onafhankelijk kan functioneren.

Voor iedereen binnen de vereniging is de VCP een laagdrempelig aanspreekpunt, vooral wanneer het gaat om grensoverschrijdend gedrag en seksuele intimidatie. Bij andere (integriteits)thema’s moet de VCP doorverwijzen naar het CVSN: Centrum Veilige Sport Nederland, naar de betreffende sportbond of naar de politie. Dit betekent dat de VCP geen formeel meldpunt is of zelf klachten kan afhandelen. 

Daarnaast is het bestuur verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitvoering van (preventief) beleid, het opvolgen van signalen en het afwegen en uitvoeren van eventuele maatregelen en sancties. De VCP heeft hierin geen verantwoordelijkheid, maar speelt een ondersteunende rol.